Tuesday, April 28, 2015

Sambal Goreng Jawa



 
 Bahan-bahan:
  
  1. Tempe, dipotong kecil dan goreng (1 bungkus) 
  2. Tauhu basah, digoreng dan dipotong kecil2 (2 biji)
  3. Udang, dibuang kepala dan ekor (segenggam)
  4. Kacang panjang, dipotong pendek (3 urat )
  5. Campuran suhun dan fucuk, direndam (1 paket)
  6. Bawang merah, dihiris halus (1 biji )
  7. Bawang putih, dihiris halus (4 ulas)
  8. Cili merah, dihiris halus (2 biji )
  9. Santan pekat (200ml)
  10. Belacan, dibancuh sekali dgn santan pekat (1inci )
  11. Garam (sedikit)
  12. Gula (sedikit) 
  13. Minyak masak (sedikit)

Cara memasak:

  • Panaskan minyak di dalam kuali, dan tumis bawang merah, bawang putih, dan cili merah sehingga kekuningan. Kemudian masukkan udang dan kacang panjang. Gaul sebati. 
  • Masukkan tempe dan tauhu, dan kacau lagi.
  • Seterusnya masukkan belacan yg dibancuh dgn santan. Kacau seketika.
  • Masukkan garam dan gula sesedap rasa.
  • Akhir sekali, masukkan suhun dan fucuk. Kacau seketika dan tutup api.




p/s: sedap makan dengan nasi impit







No comments :

Post a Comment