Bahan-bahan:
- Tempe, dipotong kecil dan goreng (1 bungkus)
- Tauhu basah, digoreng dan dipotong kecil2 (2 biji)
- Udang, dibuang kepala dan ekor (segenggam)
- Kacang panjang, dipotong pendek (3 urat )
- Campuran suhun dan fucuk, direndam (1 paket)
- Bawang merah, dihiris halus (1 biji )
- Bawang putih, dihiris halus (4 ulas)
- Cili merah, dihiris halus (2 biji )
- Santan pekat (200ml)
- Belacan, dibancuh sekali dgn santan pekat (1inci )
- Garam (sedikit)
- Gula (sedikit)
- Minyak masak (sedikit)
Cara memasak:
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan tumis bawang merah, bawang putih, dan cili merah sehingga kekuningan. Kemudian masukkan udang dan kacang panjang. Gaul sebati.
- Masukkan tempe dan tauhu, dan kacau lagi.
- Seterusnya masukkan belacan yg dibancuh dgn santan. Kacau seketika.
- Masukkan garam dan gula sesedap rasa.
- Akhir sekali, masukkan suhun dan fucuk. Kacau seketika dan tutup api.
p/s: sedap makan dengan nasi impit
No comments :
Post a Comment