Wednesday, April 13, 2016

Renovate Rumah : Pasang Kitchen Cabinet

Okay berhenti jap cerita pasal Shanghai. Muak lak entry tu tak habis-habis. Bila tah nak sudah. Hahahaha. Hari ni nak cakap pasal renovate rumah lak. Dah lama terbengkalai pasal rumah. Bulan 3 haritu dengan rasminya kabinet dapur siap dipasang. Fuhhh lega seleganya. Rasa satu beban dah lepas. Sebab kabinet dapur la antara kos renovate yang termahal selepas extend dapur. Phewww.

Nightmare rasanya bila memikirkan macam mana nak settlekan payment KC ni. Tapi bila dah siap payment pun dah abes rasa macam terbang semua masalah tu. Syukur dapat jugak KC yang diidamkan setelah berpenat lelah mengharungi onak duri dan ranjau..ecewahh..walaupun ada la sikit yang tak memuaskan hati tapi takpelah pejam mata je nanti kang dicop cerewet pulak. Hahaha

mula-mula hood, hob, oven, sinki sampai. benda-benda semua ni dah dibook masa homedec 2015

murah jugak masa beli kat homedec tu. total semua ni RM4k je. normal price boleh cecah sampai RM10k!!!

sebelum KC sampai kena mop-mop lantai dulu. padahal lepas tu kotor balik. kahkahkah

yeyeah KC dah sampai. excited giler sampai tak leh tidur hahaha!!
proses pemasangan pun berlangsung

tadaaaa...dah siap. cuma mirror backing je belum pasang

part sini ada satu yang kureng puas hati. rak atas sink tu sebenarnya nak macam hanging tapi dia tak boleh buat. redha jela dapat macam tu je. boleh la dari takde hukhukhuk.

okay dah ada mirror backing. tapi yang ni lagi satu hal. ingatkan mirror tu cam gelap sikit lah kan tapi terang benderang. bukannya apa kalau terang sangat malam-malam nak gi dapur kang sherammm nihh..hahahah. dia tak cakap pun yang mirror gelap tak masuk dalam package kalau cakap awal-awal lagi ahkak leh topup duit tuk mirror tu. eceh nak bayor yang basic pun tercekik-cekik. kuakuakua. tapi takpela sheben kata nanti kita tinted sendiri jela mirror tu.

oven tak leh nak pasang lagi sebab posisi soket tu kena alih dulu. kang macam mana nak switch on oven kalo duduk belakang tu lahai. haa lagi satu breakfast table tu dia punya worktop macam tak berapa best bukan seperti yang ahkak idam-idamkan. tapi takpelah kang cerewet sangat nanti orang maroh.


Setakat ni dapur belum ada lampu lagi. Cuma lampu dekat kabinet tu je. Next time orang wiring akan datang untuk pasang downlight pulak. Total overall kos pasang KC ni RM16608.20 untuk 21 kaki termasuk wiring. Kabinet jenis melamine dan table top jenis solid surface je. Mak tak mampu nak pasang granite ngan apa tu 3G ke 4G ke apa tu huwaaa...




p/s: next kisah pasang lampu dapur





Friday, April 8, 2016

Ni Hao Shanghai! : Day 4 Part 1 Shanghai

Pagi-pagi lepas breakfast yang tah apa-apa kat hotel terus kitorang bergerak kat satu tempat medikal ni ntah nama apa tah. Dalam itinerary tulis herbal factory tong ren tang. Masuk-masuk macam biasalah kena tadah telinga dengan ucapan yang tak faham langsung. Tengok semuanya berkot doktor. Dia panggil group by group untuk consultation. Guess what? Kitorang berdua dia tak panggil pun maybe sebab tak pandai speaking. Hahaha. 

Tapi kitorang join je mana-mana group. Dia akan buat pemeriksaan kesihatan ke atas kita lepas tu dia akan suggest ubat apa yang patut kita ambil. Semua ahli dalam group pun macam tak berminat je. Kuakuakua. Sebelum dia check kitorang kitorang dah blah dulu sebab memang tak akan paham dia nak explain apa. Lagi pun kitorang bukannya nak beli pun herba dia heheh. Buang masa je datang situ.

Lepas tu beredar ke next destination iaitu tempat makan. Harini lunch awal sebab kita akan berjalan jauh. Back to Hangzhou.

tak makan ikan tu. bau dia lain macam hahahahah :'D

Selepas dah kenyang tourist guide bawak ke tempat shopping lak sebelum gerak ke Hangzhou. Nama tempat ni A.P Plaza. Dia kata kalau nak shopping luggage di sini la tempatnya. Kuikuikui. Dan kitorang macam biasalah hanya shopping souvenir. Ngeeeee...
 



Pening nak cari jalan kuar. Jumpa lagi di next entry!


p/s: entry pendek-pendek dan laju-laju je sekarang ni. nak curi masa!







Wednesday, April 6, 2016

Ni Hao Shanghai! : Day 3 Part 2 Shanghai

Last entry 24 December 2015 ni dah April 2016. Nampak tak kebiziannya di situ. Punyalah lama nak boleh sambung entry China ni. Masa sangat-sangat tak mengizinkan untuk menghadap blog. Aduhai.

K terus sambung cerita laju-laju. Setibanya di Shanghai travel agent bawak singgah kat kedai batu jade. Mende lagi la yang nak ditengoknya. Boring betul singgah tempat-tempat gini. Mak bukan tak suka shopping tapi sakit hati kalau pergi tempat shopping dengan tak berduit. Lap air mata.

Masuk kedai macam biasalah kena dengar 'tazkirah' dulu. Dah la tak paham apa pun. Redha jela tadah telinga. Lepas tu dapat la seuncang jade sorang. Owner kedai bagi free katanya. Nak amik hatilah tu. Lepas dah dengar bebelan dalam bilik meeting tu dibawanya pulak ronda dalam kedai. Apa lagi time-time ni la kena paksa beli. Mak dari tak nak terjebak jugak akhirnya beli satu set gelang dengan cincin. 400 yuan RMB jugak u olls.

Settle kedai jade kitorang ke Yu Yuan Garden pulak. Kat sini macam bandar lama Shanghai. Banyak senibina yang menarik. Ada kedai jual-jual souvenir. Kitorang macam biasalah dok cari fridge magnet dulu. Tengok geng satu group takde beli apa-apa pun. Time ni kitorang yang sibuk membeli time kat kedai shopping diorang yang sibuk. Haha. So, kesimpulannya diorang datang memang nak bershopping. Kitorang hanya nak beli souvenir.









Sekejap je dapat round-round Yu Yuan Garden. Di beri masa sejam je kot. Kitorang laju-laju je membeli. Lepas tu nak pergi tempat dinner pulak. Kedai nama apa tak tau la.

rezeki untuk malam tu cam biasa la mesti ada telur ngan sayur. yang ikan masak kicap tu kitorang tak makan pun. serius xselera huhu.

Dah abes makan kitorang gerak ke bas sebab nak naik cruise kat The Bund. Masa tengah jalan kaki tu ternampak satu kedai halal. Kalau pergi sendiri maybe kitorang dah pegi makan kat kedai tu huhu.

kedai ni berdekatan dengan tempat kitorang makan tadi. ada beef halal..wuuu :"(

Next destination The Bund. Ramai gila umat kat sini. Kat sini la baru first time dapat tengok orang Malaysia dan orang yang bertudung. Huhu. Nak naik cruise kena beratur panjang. Tourist guide kitorang yang pegi beli tiket kitorang just tunggu kat waiting area je. Harga tiket dah termasuk siap-siap dalam pakej hari tu.














Menaiki cruise dan menyusuri Huangpu river. Menarik la jugak dapat tengok senibina bangunan yang berbagai-bagai dan lampu yang cantik-cantik. Kawasan ni di panggil Pudong new area kot kalo tak silap. Masa ni rasa dah terlalu capek ingat nak balik tidur je tapi kena jugak ikut itinerary. Next destination Nanjing Road.





Masa sampai Nanjing Road ni kedai-kedai semua dah nak tutup. Dah nak tengah malam kot. Sapa-sapa gila bershopping boleh pakat mai sini lah kot lebih kurang macam Myeongdong jugak ni tapi tak sehappening Myeongdong la. Haha. Kitorang cuma mampu bergambar sampai reput :"D

Ingatkan dah abes la untuk malam tu sekali ada lagi satu tempat kena pegi. Nama dia Xin Tian Di. Ingat tempat apalah Xin Tian Di ni rupanya macam bar-bar dan restoran-restoran mewah. Yang jadi popularnya sebab senibina yang seperti Inggeris. Kitorang just ronda-ronda la lepas tu balik ke bas semula. Ada jugak yang stay dalam bas je sebab dah mengantuk.


restoran je yang ada

Finally dah boleh check in ke hotel. Tak sabar nak luruskan badan atas katil!






Leisure hotel kot nama hotel ni. Bilik cantik tapi shower takde air panas. Sejuk menggigil tau. Overall masa stay kat Shanghai ni makan kureng hotel pun kureng kalau nak dicomparekan dengan yang sebelum ni. Kalau travel sendiri maybe best kot. Hahahaha.


p/s: entry paling banyak gambar.


Expenses:

1. Fridge magnet - 10 yuan RMB (20 unit)
2. Souvenir plate - 50 yuan RMB (1 unit)
3. Souvenir plate - 35 yuan RMB (4 unit)
4. Rantai - 200 yuan RMB
5. Cincin - 200 yuan RMB
6. Derma - 10 yuan RMB 

Total: 505 yuan RMB