Bahan-Bahan:
- Ayam - dipotong kecil (300g)
- Halia (1 cm)
- Bawang merah (4 ulas)
- Bawang putih (2 ulas)
- Pes cili (2 sudu besar)
- Kicap manis (3 sudu besar)
- Sos tiram (1 sudu besar)
- Sos cili (2 sudu besar)
- Daun limau purut (3 helai)
- Jagung muda - dipotong kasar (2 biji)
- Brokoli (sedikit)
- Tomato (1/2 biji)
- Kacang panjang (2 batang-potong pendek)
- Garam (sedikit)
- Minyak untuk menumis
Cara memasak:
- Cara membuatnya, pertama sekali, ketuk dan cincang halus bawang putih dan hiris halus bawang merah serta halia.
- Kemudian, panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau, diikuti dengan bawang merah dan halia.
- Setelah layu, masukkan pes cili dan kacau hingga pecah minyak.
- Selepas itu, masukkan gula, kacau sebentar dan masukkan sos tiram, diikuti dengan kicap manis dan ayam.
- Kacau sebentar dan masukkan sedikit air. Kemudian, masukkan kacang panjang, daun limau purut dan sos cili.
- Kacau dan tutup kuali. Biarkan hingga ayam masak dan pecah minyak.
- Setelah itu, masukkan garam, tomato, jagung muda dan akhir sekali brokoli. Kacau hingga sebati, tutup kuali, biarkan hingga bahan-bahan tadi empuk dan sedia untuk dihidang.
No comments :
Post a Comment